AcasaDespre mineGradina taCalendarul gradineiGreseli daunatoare
Cultivarea pe balconCultivarea in gradinaFertilizator naturalProduseContact
 

Cultura asociată în grădină
Cultivarea simultană a mai multor varietăți de plante pe aceiași suprafață în grădină se numește Asocierea legumelor in gradinacultură asociată. Cultura asociată are avantajul că în același an se poate face o rotație a culturilor; legumele din cultura asociată se recoltează în perioade diferite, în acest fel spațiile libere pot fi completate cu legume diferite. Unele plante cum sunt leguminoasele îmbogățesc solul cu azot, după leguminoase se pot planta sau semăna plante care sunt consumatoare de azot. Menținerea ocupată a solului în permanență va stopa creșterea buruienilor, va păstra umiditatea în sol; plantele corect asociate se vor ajuta reciproc și se vor proteja împotriva dăunătorilor. De exemplu alternarea cepei cu morcov va împiedica apariția musculiței morcovului și a cepei; mirosul de țelină și roșii îndepărtează fluturele verzei; usturoiul elimină riscul apariției bolilor fungicide. Cultura asociată ajută la dezvoltare unei faune complexe de insecte, în acest mod insectele dăunătore vor fi eliminate de dușmanii lor naturali fără ajutorul substanțelor chimice. Respectând regulile culturii asociate straturile vor rămâne fertile mult timp deoarece fiecare plantă are un necesar diferit de substanțe nutritive, deci nu vor epuiza substanțele nutritive din sol. Pentru a proteja plantele de insecte și Gradina de legumepentru a adăuga o mică cantitate de azot se pot stropi plantele și solul de pe straturi cu zeamă de urzică. La cultivarea asociată a legumelor este bine de știut că plantele aromatice influențează pozitiv gustul și aroma legumelor, de exemplu se știe că în bucătărie mărarul merge cu cartofii, și pe straturi mărarul se poate cultiva împreună cu cartofii; salvia aromează ridichile de lună. Avantajul cultivării legumelor împreună cu plantele aromatice este că cele din urmă țin la distanță și insectele. Bătrânii nu foloseau substanțe chimice, ei au cultivat mereu legumele împreună cu florile și cu plantele aromatice. Îmi amintesc bunica mea cultiva mereu pe straturi cimbrișor, salvie și o grămadă de flori, nu am văzut-o niciodată să stropească straturile cu substanțe chimice. Uneori prin august când insectele fac aprovizionarea pentru lunile de iarnă o vedeam stropind cu zeamă de urzică, și pot spune că era eficientă. Dar bunica mea proteja și vrăbiuțele și îmi amintesc că în general trata bine toate păsările pentru că zicea se hrănesc cu musculițe și cu viermi, acum îmi dau seama că avea dreptate și că în acest fel grădinăritul ei era ecologic. Un fragment din cartea „ Grădina de legume”, rezultatul experienței acumulate făcând grădinărit și cultivând legume.

 

 

Cu doar 2,99 euro se poate cumpara ghidul complet al gradinii de legume. In acest eBook informatii despre: proiectarea gradinii, cultivarea pe straturi inalte,cultura asociata, factorii de mediu in gradina, garduri vii, compostarea, solul, pregatirea solului, plante in solar, plante in gradina, pregatirea rasadurilor, mulcirea, fertilizarea naturala si tratamente ecologice in gradina.

cultivarea pe balcon

Social icons
© copyright - "www.gradinadeacasa.com" - toate drepturile rezervate 2012 - 2016 ;În integralitate, conţinutul site-ului este proprietatea  - Ghervas Cornel -. Imaginile, conceptul grafic, slideshow-rile, textele de descriere şi toate elementele de grafică web pot fi folosite în afara site-ului doar cu acceptul scris al proprietarului.Toate comenzile se considera efectuate cu acceptarea :
facebook Linkedin Myspace Twitter Slideshare Google